Svátky v zemích; Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT FOLKLORNÍ SOUBOR LIPTOV Z RUŽOMBERKA SLAVÍ TENTO ROK 70. VÝROČÍ MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT DEVÁTÝ ROČNÍK PŘEHLÍDKY PŘINESL NEJEN VÍCE NÁVŠTĚVNÍKŮ | vladimirprokes.cz

Tip na kulturní zážitek

CO S VOLNÝM ČASEM

Vzpomínka na slavnost




    KULTURA RŮZNÉ ZPRÁVY  

OBRAZ: Folklorní soubor Liptov slaví v těchto dnech 70 let


Liptov vznikl v poválečném období a podle Igora Littva, ředitele a choreografa souboru, je asi nejstarším folklórním souborem na Slovensku.Vznikol dříve než SĽUK či Lúčnica.






Ilustrační obrázek k článku OBRAZ: Folklorní soubor Liptov slaví v těchto dnech 70 let
 24
galerie 

FS Liptov patří mezi nejstarší folklorní uskupení svého druhu na Slovensku. Jubileum si připomínají několika akcemi se společným názvem Folklorní soubor Liptov - 70 podob jara.


Oslavy sedmdesátin souboru Liptov budou pokračovat po výstavě 70 podob jara v obraze, písni a kroji, která byla v Židovské synagoze, koncertem pro Ružomberčanov (17.novembra, koncert je již vyprodán). O den později (18. listopadu) připravil soubor výchovné koncerty pro školy a oslavy sedmdesátin vyvrcholí večerním galaprogramom pro pozvané hosty a bývalých členů souboru. Po skončení programu bude setkání všech členů FS bývalých i nynějších, kteří mají chuť a zájem v družném rozhovoru a při příjemné hudbě si zavzpomínat na roky strávené v souboru.
Folklorní soubor Liptov vznikl hned v poválečném období a podle Littva je asi nejstarším folklórním souborem na Slovensku, dokonce vznikl dříve než profesionální soubory SĽUK či Lúčnica. Zejména po příchodu Vojtěcha Littva v roce 1962 se vyprofiloval na zpracovávání lidové kultury dolního Liptova a byl prvním Slovenská souborem, který začal zpracovávat dělnický a řemeslně folklór. Soubor má momentálně v hudební, taneční a pěvecké složce okolo 50 členů. V roce 2003 vznikl při Liptově dětský folklorní soubor Liptáčik. V roce 2008 založil Igor Littva Základní uměleckou školu lidového tance a hudby, která vychovává nejen folklórních tanečníků, ale i zpěváků a muzikantů.

---












New Styling Collections


Phasellus at ligula consequat purus dignissim sodales non ac nisi. Vestibulum vehicula erat in purus vestibulum facilisis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam fringilla dolor quis enim pulvinar, sit amet dictum lacus ultricies. Donec sed justo efficitur, pulvinar elit in, dignissim nibh. Nulla porttitor tortor et mi auctor condimentum. Aliquam sodales ac quam in pharetra.

















Dom

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Z HISTORIE:

Krátce po vzniku, v letech 1949 - 1950 už měl soubor přes 30 představení. V roce 1950 dosahoval první úspěchy na okresních soutěžích, kdy už v jeho řadách účinkovala jako žákyně později velmi populární zpěvačka lidových písní Anna Hulejová, rod. Littvová. V roce 1958 nastal v činnosti souboru útlum, představení byly jen sporadické. Pracovníci závodního klubu závodu Supra proto začali hledat možnosti oživení činnosti souboru, což se podařilo počátkem roku 1962, kdy zde začal pracovat známý a oblíbený tanečně - pěvecký soubor Vojta Littva, který rozvinul činnost na nových tradicích. Taneční skupina byla zpočátku bez jména, nebo pod volně používaným názvem Soubor Supra.První možnost reprezentovat folklórní tradice v zahraničí se souboru naskytla v roce 1967 ve francouzském Lons le Saunier, po úspěších následovaly v roce 1969 další zájezdy do NDR, Maďarska.


Soubor Liptov se tak dostával do povědomí veřejnosti kromě kvalitní interpretace tradičního vesnického folklóru i jako interpret řemeslnických tradic. Rok 1979 znamenal další nový impuls pro tvorbu, přechodem pod závodní klub Ružomberské textilky. Kvalitní podmínky v novém sídle byly motivací, která inspirovala k další tvorbě a ke vstupu na novou neprobádanou půdu. Po řemeslnických tradicích choreograf Vojtech Littva provedl intenzivní výzkum v oblasti dělnického a městského folklóru, výsledkem čehož byl v roce 1983 taneční blok Textilácky Majáles. O kvalitě souboru v tomto období svědčí i pověření reprezentovat republiku na mezinárodních festivalech ve Francii v roce 1983, v Sýrii v roce 1984 či v Maroku v roce 1985  a dalších festivalech.


Další roky poznamenaly nejen politické, ale i hospodářské změny. Pokles textilní výroby znamenal neschopnost zastřešovat soubor textilním závodům, a tak v roce 1992 přechází pod odbor kultury Městského úřadu v Ružomberku. Hledali se však nové formy kulturních institucí v nových podmínkách, výsledkem čehož byl vznik Kulturního a informačního centra v Ružomberku v roce 1995 a přechod souboru pod uvedenou organizaci.

DNEŠEK:

V současnosti soubor pracuje ve složení - ředitel a choreograf Igor Littva, v čestné funkci uměleckého vedoucího Vojtech Littva, vedoucí lidové hudby Martin Lipták, vedoucí pěvecké složky a hlasová pedagožka Lucia taškových, vedoucí taneční složky a taneční pedagog Michaela Apolenárová, vedoucí taneční složky dívek a asistentka tanečního pedagoga Martina Bobeková, vedoucí taneční složky chlapců a zodpovědný za přípravu kostýmů Dominik Finike, asistentka tanečního pedagoga a zodpovědná za přípravu kostýmů Miroslava Demková, kostymérky Oľga Priesolová a Emília Štupáková, Ema Truchanová a Radovan Littva, zodpovědní za propagaci.
llll

Emília Štupáková, Ema Truchanová a Radovan Littva, zodpovědní za propagaci.

jjj
Proč mít stránku www.vladimirprokes.cz: Tip na kulturní zážitek

Okomentovat

0 Komentáře