Svátky v zemích; Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko

Jak Pěstovat Brambory ve Věži - FineGardening


Článek

Jak Pěstovat Brambory ve Věži

Tato unikátní metoda umožňuje růst 20 kilo brambor v oblasti, méně než 1 metr

 Jemné Zahradnictví – 

Brambory jsou univerzální, chutné a bohaté na vitamíny. A pokud jste schopni pěstovat úspěšně, sklizeň může udržet po celou zimu (něco, co není ani chutné rajčata může dělat).
Budete potřebovat trochu slámy a dlouhý dosah. Poté, co budova, co vypadá jako mini silo z oplocení, použijte metodu vrstvení vyplnit sloupce s slámy, kompostu, a sadbové brambory.

I přes tyto pozitivní rysy, brambory vždycky mě vyděsil. Ne proto, že mají strašidelný vypadající "oči", nebo proto moje babička říkávala, že jsou jedovaté, pokud jedli je syrové. Brambory mě děsí, protože mohou být potřebné, pokud jde o jejich podmínkách pěstování, zabírají mnoho místa, a oni mohou představit nepřeberné množství chorob na vaší zahradě bez varování; kromě toho, jsou oblíbenou pochoutkou hrabošů.

Pro ty, kteří chtějí pěstovat vlastní brambory v malém prostoru nebo v hraboš-náchylné oblasti nebo pro ty, kteří chtějí, aby jejich plodiny poněkud obsažené v případě, že nemoc udeří, brambor tower je výborným řešením. V rozmezí od 2 do 4 stop vysoký, tento jednoduchý vertikální sloupec se skládá z drátěné pletivo lemované slámou a naplněna kompostu, což vám ušetří od nutnosti hluboce a až příliš změnit své posteli. Jednoduché stavět, to také produkuje vysoký výnos. Zde je návod, jak se to dělá.

To, co potřebujete

• Nůžky na drát
• 3 - až 4-noha-vysoký, 14-měřidlo drát oplocení (nebo jeden s dostatečný rozchod, aby si zachovávají svou formu a mohou být použity pro několik let)
• Prutu drátu
• Jeden kus 5-noha-vysoký prutu
• Sláma
• Lopata
• Kompost
• Sadbové brambory (použijte mix odrůd pro atraktivní efekt), 5 kg pro každé věže

Krok 1: Vytvořit robustní rám.

Použijte nůžky na drát, aby odstřihnout část drátěného oplocení k vytvoření válcové bin, asi 1 ½ až 2 stop v průměru. Já raději používat oplocení, který je 4 metry vysoký, protože jsem se může ještě dostat do věže, aby ji zasadit i když mi je jen 5 stop 3 palce vysoký. Použití prutu drát svázat plot, skončí spolu (foto výše).

Dát bin extra stabilitu, připojit k prutu post. Libra post v jedné rovině s zadní části uvnitř koše a drátěné koše na post (foto vpravo). Pokud máte problémy s hraboši, přidat kus oplocení s malými otvory ve spodní části nádoby, aby se zabránilo zvířátka z zavrtávají se do ní.

Step 2: vytvoření slámy "hnízdo".

V midspring, stanovit 2 - až 3-palcový hluboké vrstvy slámy v dolní části koše, vytvoření "ptačí hnízdo" uvnitř. Sláma podporuje sám nahoru na kontejner stranách, jak si to šíří, takže velký centrální prostor pro kompost. Sláma pomáhá udržet kompostu a snižuje ztráty vody v důsledku odpařování. Lopata v některých kompostu. Cílem je, aby první vrstva sadby brambor asi 1 nohy nad zemí, což umožní dostatek prostoru pro spodní vrstvu brambor tvořit.

Krok 3: Přidáme vrstvu brambor a vody důkladně.

Místo brambory přibližně každých 5 až 6 palců podél vnějšího okraje věže, přidejte tenkou vrstvu kompostu, a voda je v; měly by být vedle slámy, s jejich oči poukázal. Brambory třeba jen jednu nebo dvě oči za kus růst, tak neváhejte rozřezat velké sadbové brambory do dvou nebo více kusů, ujistěte se, každý kus je minimálně stejně velký jako golfový míček. Menší brambory mohou být jednoduše zasazeny celku. Cílem pro řezání brambory 24 hodin před výsadbou, které umožní čas pro strup růst v průběhu řezu, snížení nemocí a hniloby problémů.

Krok 4: Pokračovat v budování věže.

Vytvořit další vrstvy tvoří sláma "hnízdo", kompost, a brambory, dokud se nedostanete 4 palce od horní části koše. Každá vrstva by měla být asi půl metru hluboké (ilustrace výše). Dokončit věž s vrstvou brambor rozmístěných rovnoměrně přes vrchol. Nalijte 5-palcový hluboké vrstvy kompostu po brambory a kryt s pár hrstí slámy. Tyto nejvyšší brambory bude vyrážet z horní části koše.

Step 5: Sledovat, jak roste, tip ho přes, a sklizeň brambor.

Udržet věž dobře napojena po celou sezónu (to je důležité pro dobré spud formace). Když rostliny mají výrazně zemřel zpět v pozdním létě, tip věže nad a prosít kompost najít brambory. Pokud jste měli žádný výskyt onemocnění, můžete použít zbytky slámy a kompostu na změnu zeleninové nebo okrasné záhony.


Nikdy nepoužívejte grocery-store brambory

Pokud jste někdy zapomněli, že jste měli nějaké brambory ve spíži, že jste obeznámeni s tím, jak snadno to vyrobit položku sadba. Boj pokušení zasadit tyto šťastné nehody ve vaší zahradě. Brambory mohou sloužit jako ideální hostitele pro několik ošklivých nemocí, včetně plísni (což způsobilo 19. století Irský Bramborový Hladomor). Jednou zavedla do své postele, tyto nemoci mohou způsobit katastrofu. Ty by měly, místo toho, koupit a zasadit certifikované onemocnění-zdarma sadbové brambory z důvěryhodný zdroj. Tři z mých oblíbených vydatné odrůdy jsou 'Katahdin, voskovité bílé spud; 'Red Norland', skvělá volba pro dlouhé skladování; a 'Modrá', s nadpozemskou barvu.

 


Danielle Sherry je senior editor, který pěstuje zeleninu—ne díky stáda jelenů a kulky—v East Haddam, Connecticut.

Fotografie, pokud není uvedeno jinak: Danielle Sherry, Brittany Carlson. Ilustrace: Carol Collins.

Jak Pěstovat Brambory ve Věži - FineGardening

Okomentovat

0 Komentáře