Svátky v zemích; Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko

Kamenné dědictví mostek Chedrbí, Středočeský Kraj

Tradiční historické mosty s dějinami 


 

Sona Schwarzova na Instagramu: „#most #potok #klejnarka#vlese #priroda #💖“


https://www.instagram.com/p/CG1kVaEryW_/?utm_source=ig_web_copy_link

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#most #potok #klejnarka#vlese #priroda #💖

Příspěvek sdílený Sona Schwarzova (@sonaschwarzova),


xxx

Kamenný mostek postavený přes Meziklaský potok cca ve 2. pol. 19. století pro účely mlýna na drcení křemene spojuje obce Koňkovice a Kochánov. Jednoobloukový most z lomového kamene postrádající zábradlí i obrubník je dodatečně zpevněn betonovými panely.

DĚJINY

Stáří neznámé, pravděpodobně postaven ve druhé polovině 19. století pro účely mlýna zvaného Stupník, kde se drtil křemen pro blízkou sklářskou huť v obci Koňkovice. První zmínky o sklářské huti sv. Markéty v Koňkovicích jsou z období 1857-1872. Se zánikem huti zanikl i význam Stupníku na Remutě. Most může být i mnohem starší, nedaleko mostku se nachází tvrziště Smrčensko z cca druhé poloviny 14. století, kde se dolovalo stříbro. Mostek tak mohl být spojnicí, po které povozy se stříbrem jezdily. Most přes potok je zaznamenán i na císařském otisku.

POPIS

Kamenný mostek přes Meziklaský potok u osady Remuta spojuje obce Koňkovice a Kochánov a leží na rozhraní katastrálních území Kochánov u Lipničky a Koňkovice, jejichž hranice prochází středem potoka.

Most je jednoobloukový, postavený z lomového kamene na maltu. Valené zaklenutí má tvar segmentu. Most nemá zábradlí ani obrubník. Kolem roku 1970 byl pro zpevnění dodatečně překryt 6 metrovými betonovými panely.

Mostek je široký 3,7 metrů s obloukem vysokým 2,5 metrů.

POPIS PAMÁTKOVÉ HODNOTY

Drobná technická památka u osady Remuta je dokladem technického rozvoje na Světelsku a dokumentuje vznik a zánik řemeslné výroby typické pro oblast Vysočiny. Malebně zapadá do okolní krajiny a v průběhu věků se stal její nedílnou součástí.

Stáhnout data v XLS

Okomentovat

0 Komentáře